20-04-2020

Blog Gerard Schouw: Farmaceutische topsport

Veel mensen kennen de geneesmiddelensector vooral via de balie van de plaatselijke apotheek. Het hoopgevende medicijn verstopt in een anonieme papieren zak. Een kostbaar goedje, maar wat daarvoor allemaal is gedaan? En door wie?

Geen idee, zal het gros van de patiënten zeggen, als het medicijn maar doet wat het moet doen. Mij beter maken. Onbekend maakt onbemind. En wie niet weet hoe de geneesmiddelensector werkt, laat zich gemakkelijk verleiden tot een opinie waarvoor de werkelijkheid zich zou schamen.

Met de dagelijkse stroom aan nieuws over de coronacrisis is iedereen met de neus op de feiten gedrukt. Vaak letterlijk. Avond na avond praten journalistieke programma’s zoals Eén Vandaag, Nieuwsuur, Op 1 of Jinek het land bij over de intensieve zoektocht naar een vaccin of medicijn. Iedereen hoort nu hoe moeilijk dat is. Hoe ingewikkeld en kostbaar.

Een leger aan professionals maakt keer op keer transparant hoe de geneesmiddelensector echt werkt. Even geen fabels of spookverhalen absorberen, maar ontdekken hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit. Vakmensen leggen uit dat het jarenlange inspanningen vergt – van duizenden wetenschappers, wereldwijd – om een remedie te vinden voor slechts één ziekte. In dit geval COVID 19. Ze vertellen dat voor het vinden van hét vaccin of medicijn investeringen nodig zijn van miljarden euro’s. En dankzij key opnion leaders als Bill Gates weet iedereen nu ook dat miljarden dollars aan onderzoek zomaar in rook kunnen opgaan. Immers, bij onderzoek naar vaccins en geneesmiddelen liggen mislukkingen altijd op de loer.

Ik ben blij met die transparantie. Wat in die anonieme papieren apothekerszak zit, komt niet hatseflats uit de lucht vallen, maar is de resultante van farmaceutische topsport.

Tot slot, de geneesmiddelensector is een betrouwbare partner in de zorg. Daarom moet juist de komende weken de gewone zorg aan patiënten weer doorgaan. Wij vinden het belangrijk om daar ons steentje aan bij te dragen, want mensen lijden nog steeds aan hartkwalen, kanker, reuma en andere ernstige aandoeningen. Ook in het coronatijdperk.

Actions speak louder than words, zeggen de Engelsen. Zo lang het virus niet onder controle is, mogen we niet opgeven. We moeten dit samen doen. Handen uit de mouwen, doen!

Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG)


Corona pagina