17-11-2020

Eén jaar EMA in Nederland boost voor LSH-sector

De komst van de EMA naar Amsterdam heeft Nederland definitief op de kaart gezet als vestigingsland voor de Life Sciences & Health-sector. ‘Laten we die positie koesteren en kansen verder benutten’, zegt VIG-directeur Gerard Schouw.

Het is precies een jaar geleden dat het nieuwe kantoor van het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA aan de Zuidas werd opgeleverd. ‘We zien dat de komst van de EMA een aanzuigende werking heeft op de komst van bedrijven en toeleveranciers uit de LSH-sector’, zegt Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). ‘Eerst was Nederland één van de vele lidstaten, nu zie je dat we een flikkerend lampje hebben, waardoor we meer in de spotlights staan. En daarmee ook het aantrekkelijke vestigingsklimaat in ons land.’

Vestigingsklimaat
De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) ziet dat meer (niet-Europese) LSH-bedrijven interesse tonen om hun activiteiten uit te breiden naar Nederland. Zo besloot het Amerikaanse geneesmiddelenbedrijf Alnylam om permanent een kantoor te openen in de hoofdstad. Een aantal grote geneesmiddelenbedrijven dat al actief is in Nederland, zoals MSD, Janssen en Kite kondigde forse investeringen aan in de uitbreiding van productiefaciliteiten. Verder ziet de NFIA dat bedrijven hun EMA-gerelateerde activiteiten, zoals regulatory affairs en access, verder uitbouwen in Nederland.

Groeisector
‘Daarnaast zie je dat de komst van de EMA een enorme boost geeft aan de zichtbaarheid en de potentie van de LSH-sector in eigen land. Ook met dank aan Clémence Ross-van Dorp, sinds een jaar ambassadeur van de sector’, zegt Schouw.
De LSH-sector behoort inmiddels tot één van de snelst groeiende industriesectoren in Nederland. Zo bedroeg de jaarlijkse reële groei van de sector in de periode 2012-2019 gemiddeld 6%, rekende het CBS uit. ‘Ik beschouw de komst van de EMA vooral als kers op de taart’, zegt Schouw. ‘Maar nog belangrijker is dat Nederland zelf de economische en maatschappelijke kansen benut om de LSH-sector te versterken’, zegt Schouw. ‘We kijken dan ook reikhalzend uit naar het Actieplan LSH dat Clémence Ross-van Dorp eind november presenteert.’

Nederland als medicijnhub; een achtpuntenplan