05-04-2022

Eerste investering door AMR Action Fund

Antibioticaresistentie close up
Het AMR Action Fund – opgericht met $ 1 miljard steun van de geneesmiddelensector – heeft voor het eerst investeringen gedaan in twee bedrijven die werken aan de bestrijding van antimicrobiële resistentie (AMR).

Adaptive Phage Therapeutics ontwikkelt fagen – virussen die specifieke bacteriën doden. Venatorx Pharmaceuticals heeft een ontwikkelingslijn met zogenoemde beta-lactamase remmers - dit zijn middelen die antimicrobiële resistentie voorkomen. Momenteel heeft het bedrijf een product in fase 3-studies voor de behandeling van gecompliceerde urineweginfecties.

Markthervorming nodig

Doorgaans duurt het jaren voordat dergelijke projecten van de grond komen. Volgens Henry Skinner, CEO van het AMR Action Fund, is dit ‘nog maar het begin’. Hoewel het fonds van plan is om dit jaar meer dan $ 100 miljoen toe te wijzen aan bedrijven, geeft Skinner aan dat dit alleen niet genoeg zal zijn om AMR aan te pakken. ‘Het is nu van het grootste belang dat beleidsmakers over de hele wereld markthervormingen doorvoeren om investeringen in deze dringend noodzakelijke medicijnen te ondersteunen.’

Langzame tsunami

AMR vormt een serieuze bedreiging voor de gezondheidszorg. Jaarlijks sterven er nu al 700.000 mensen aan infecties, omdat bestaande geneesmiddelen niet meer werken. Als er niets gebeurt, stijgt dit aantal naar schatting tot 10 miljoen in 2050. ‘AMR is een langzame tsunami die een decennium aan medische vooruitgang teniet doet’, zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie eerder.

Over AMR Action Fund

Het AMR Action Fund werd in 2020 gelanceerd met de steun van de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations (IFPMA), de Wereldgezondheidsorganisatie, de Europese Investeringsbank en de Wellcome Trust. Doel van het AMR Action Fund is om in 2030 ten minste twee nieuwe antibiotica op de markt te brengen.