25-05-2020

EFPIA: IMI belangrijk bij voorbereiding op epidemieën

Het Innovative Medicines Initiative (IMI) speelt al meer dan tien jaar een belangrijke rol bij de voorbereiding bij epidemieën. Dat stelt EFPIA namens de Europese geneesmiddelenbedrijven, in een reactie op een bericht in The Guardian.

De Britse krant schrijft over een nieuw rapport van Corporate Europe Observatory (CEO) over IMI. CEO deed onderzoek naar invloed van bedrijven op de verdeling van Europees onderzoeksgeld.

Volgens The Guardian is in 2017 een voorstel van de Europese Commissie om onderzoeksgeld van IMI te benutten voor een betere voorbereiding op epidemieën niet doorgegaan door gebrek aan steun van de farmaceutische industrie. In Nederland bericht NRC hierover.

Europees ecosysteem
Het CEO-onderzoek is gekleurd en eenzijdig, stelt EFPIA. ‘Dit geeft een verkeerd beeld van de bijdrage van IMI aan het Europese ecosysteem voor geneesmiddelenonderzoek. IMI speelt al meer dan tien jaar lang een belangrijke rol bij de voorbereiding op epidemieën, middels het versnellen van de ontwikkeling van diagnostiek, therapieën en vaccins’, aldus EFPIA in een verklaring. ‘Juist nu, bij de bestrijding van COVID-19. IMI is bij ten minste acht projecten betrokken die zich richten op de ontwikkeling van behandelingen tegen corona. Daarbij werken onderzoekers uit wetenschap, bedrijfsleven, en overheden nauw samen met andere zorgpartners en patiënten.’


Tastbare bijdrage
In het rapport wordt voorbijgegaan aan de aanzienlijke, tastbare bijdragen van de meer dan 100 IMI-projecten die de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen dankzij publiek-private samenwerking. Zoals 193 nieuwe definities en mechanismen voor het ontcijferen van ziekten, 69 nieuwe doelwitten voor geneesmiddelen, 70 nieuwe diermodellen voor onderzoek, 316 computermodellen, 12 nieuwe beeldvormingstechnieken, 326 biomarkers in ontwikkeling, waaronder 198 kandidaten en 136 gevalideerde biomarkers, 8 nieuwe netwerken voor klinische proeven met meer dan 1 885 locaties in heel Europa, alsmede 39 cohorten en registers.

Meer over IMI