mRNA is de afkorting van messenger ribo nicleotiden acid. Het komt van nature voor in ons lichaam en zorgt ervoor dat er allerlei belangrijke processen in ons lichaam plaatsvinden. Het is het best te vergelijken met een boodschappenbriefje dat aangeeft welk eiwit je lichaam moet produceren om bijvoorbeeld honger te krijgen, in slaap te vallen of afweercellen te maken tegen corona. Is de boodschap doorgegeven dan wordt het briefje weggegooid.
In gesprek met Matthijs van Nieuwkerk legt wetenschapper (en kersvers minister van Onderwijs) Robbert Dijkgraaf de werking van mRNA uit.
De coronapandemie heeft voor een doorbraak van mRNA-technologie gezorgd. Maar er is veel meer mogelijk met de techniek dan alleen het maken van coronavaccins. De komende jaren kan er dankzij de mRNA-technologie grote voortgang geboekt worden bij de behandeling van tal van andere ziektes. Denk daarbij aan hiv, malaria en hepatitis C.
De huidige grootste leverancier van griepvaccins, Sanofi, investeert jaarlijks € 400 miljoen in de ontwikkeling van mRNA-vaccins, waaronder die tegen griep. En ook twee samenwerkingsverbanden (BioNTech/Pfizer en CureVac/GSK) zijn al vergevorderd met de nieuwste griepprikken.
mRNA-technologie zou ook tegen bepaalde soorten kanker kunnen worden gebruikt. mRNA-medicijnen zouden specifieke kankercellen kunnen opruimen, maar ook zorgen voor immuniteit, zo is de verwachting.
Lees hier het artikel 'Grote voortgang kankerbehandeling mogelijk door mRNA-techniek'