12-11-2019

Europese Commissie keurt nieuw middel voor AML goed

Astellas heeft Europese goedkeuring gekregen voor een geneesmiddel voor patiënten met gerecidiveerde of refractaire acute myeloïde leukemie (AML), met een FLT3-mutatie. Het gaat om een eendaagse orale therapie met de werkzame stof gilteritinib.

Dat heeft Astellas bekendgemaakt in een persbericht. ‘AML is een zeldzame vorm van kanker en patiënten met een FLT3-mutatie hebben in het bijzonder een slechte prognose’, aldus Giovanni Martinelli, medisch directeur van het Instituut voor Hematologie van het Universitair Ziekenhuis S. Orsola-Malpighi in Bologna, en één van de onderzoekers in het fase-3 Admiral onderzoek. ‘Dit middel is een klinisch zinvolle behandelingsoptie die een welkome vooruitgang biedt voor patiënten en medisch specialisten in de Europese Unie.’

Weesgeneesmiddelenstatus
Het nieuwe medicijn van Astellas is aangewezen als weesgeneesmiddel en ontving eerder dit jaar ook een versnelde beoordeling van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), waardoor het tijdsbestek voor goedkeuring werd verkort. In 2018 heeft het geneesmiddel al handelsvergunningen in de Verenigde Staten en Japan gekregen, voor de behandeling van volwassen patiënten met een recidief of refractaire FLT3mut+ AML.

Persbericht Astellas