11-03-2020

Ferme industriepolitiek EU zet in op betere bescherming IP (innovatie)

["

De Europese Commissie heeft woensdag haar nieuwe industriepolitiek gelanceerd. Hierin staat dat het intellectueel eigendom beter beschermd moet worden. De VIG is blij met de stevige aandacht voor de bescherming van innovatie en verwacht dat de Nederlandse regering dit beleid omarmt.<\/strong><\/p>","

Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen: \u2018Het is verstandig dat de Europese Commissie sterk inzet op de bescherming van intellectueel eigendom. Dit is de basis van alle innovatieve industrie\u00ebn . Ik verwacht dat ons kabinet deze aanpak omarmt.\u2019

Toekomstbestendig
<\/strong>Doel van de nieuwe EU-strategie is de Europese industrie toekomstbestendig maken. Het bevat een pakket maatregelen die de industrie moet helpen bij de transitie naar \u2018klimaatneutraliteit en digitaal leiderschap\u2019. Het actieplan voor intellectuele eigendom is gericht op onder andere het handhaven van de technologische soevereiniteit, het bevorderen van gelijke concurrentievoorwaarden en het bestrijden van diefstal van intellectueel eigendom.

Sleuteltechnologie
<\/strong>De Europese Commissie ziet geneesmiddelen als \u00e9\u00e9n van de sleuteltechnologie\u00ebn die van strategisch belang zijn. De toegang tot geneesmiddelen is cruciaal voor de veiligheid en autonomie van Europa, aldus EC-voorzitter Ursula von der Leyen. In de EU-geneesmiddelenstrategie die eind dit jaar verschijnt.

Grondstoffen
<\/strong>De nieuwe industriestrategie bevat ook een actieplan die de levering van kritieke grondstoffen en geneesmiddelen moet waarborgen. Deze zijn volgens de Europese Commissie van cruciaal belang voor de versterking van de industri\u00eble en strategische autonomie van Europa.

Bijdrage Europese geneesmiddelensector
<\/strong>De geneesmiddelenindustrie investeerde in 2018 naar schatting \u20ac 36,5 miljard in R&D in Europa. In de sector zijn ongeveer 765.000 mensen werkzaam in Europa en volgens een rapport dat PwC in juni 2019 publiceerde, ondersteunt ze indirect ongeveer 2,7 miljoen banen in de EU. De activiteiten van de farmaceutische bedrijven dragen voor meer dan \u20ac 100 miljard rechtstreeks bij aan de economie van de EU.

European Industrial Strategy<\/a>

Reactie EFPIA op Europese industriestrategie<\/a><\/p>"]