Dat blijkt uit de gegevens – gemeten tot 24 januari 2021 - in de MedicijnMonitor 2021. Het grootste gedeelte van de onderzoeken) is gericht op de ontwikkeling van medicijnen voor patiënten die al besmet zijn. Daarbij gaat het vooral om geneesmiddelen die de symptomen van de ziekte verminderen (383) én antivirale middelen (202) die het virus verzwakken. De andere onderzoeken (233) zijn gericht op ontwikkeling van een vaccin waarmee besmetting te voorkomen is.
Vaccinontwikkeling
Uit een laatste telling van de Wereldgezondheidsorganisatie – dd 12 maart – blijkt dat er inmiddels 263 vaccins tegen het coronavirus in ontwikkeling zijn. Daarvan worden er al 81 getest op mensen, in klinisch onderzoek. De andere 182 zitten nog in de preklinische fase. Vijftien kandidaat-vaccins bevinden zich in de klinische fase 3 en zitten dus dicht tegen goedkeuring aan.
Goedkeuring
Afgelopen donderdag gaf de Europese Commissie groen licht voor de voorwaardelijke toelating van het coronavaccin van geneesmiddelenbedrijf Janssen uit Leiden. Daarmee zijn, ruim een jaar na het uitbreken van de coronapandemie, vier vaccins toegelaten in Europa. Eerder werd er goedkeuring gegeven voor de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca/Oxford.
Samenwerking
Geneesmiddelenbedrijven werken nauw met elkaar en met derde partijen samen aan de ontwikkeling en productie van vaccins tegen COVID-19. Dit loopt uiteen van grote farmaceutische bedrijven, tot speciale dienstverlenende bedrijven en gespecialiseerde transporteurs.
Ook grote farmaceutische bedrijven helpen elkaar daarbij. Zo maakten Sanofi en Translate Bio deze week bekend een studie te starten naar hun nieuwe mRNA coronavirusvaccin bij mensen. De studie zal ook kijken naar verschillende doseringen van één of twee doses met drie verschillende sterktes. Het is het tweede coronavirusvaccin dat door Sanofi wordt ontwikkeld. Het eerste vaccin zit momenteel in een fase 2 studie.
Opschalen productie
Ondertussen werken bedrijven en overheden met man en macht aan het opvoeren van de productie van vaccins, waarbij geneesmiddelenbedrijven elkaar zoveel mogelijk ondersteunen. Sanofi en Novartis gaan Pfizer/BioNTech helpen met het produceren van vaccins. Bayer gaat 160 miljoen extra vaccins van CureVac produceren. MSD liet vorige week weten dat ze Johnson & Johnson gaat helpen bij de productie van het ‘Janssen-vaccin’. En Merck levert BioNTechs LNP’s.
Takeda
Maandag kondigde Takeda nog een samenwerking aan met het Duitse IDT Biologika, om gebruik te maken van capaciteit bij IDT - die eerst gereserveerd was voor Takeda’s kandidaat-vaccin tegen het denguevirus - om het COVID-19-vaccin van Janssen te produceren.