23-03-2020

Modernisering wetgeving medicijnonderzoek nodig

Dat de complexe Nederlandse milieuregels nu ook een rol spelen bij de beslissingen over onderzoek naar een coronavaccin, had voorkomen kunnen worden. Dat stelt Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

Schouw reageert op een artikel dat Het Financieele Dagblad (FD) maandag publiceerde. De bureaucratische Nederlandse procedure voor het aanvragen van een milieuvergunning heeft nadelige gevolgen voor het Nederlandse vestigingsklimaat, zegt hij. Dat bedrijven voor klinisch onderzoek van bijvoorbeeld vaccins uitwijken naar het buitenland, is ook schadelijk voor het kennisniveau van Nederlandse artsen.
‘Per saldo krijgen Nederlandse patiënten zo later toegang tot medicijninnovaties. We hebben dit eerder aangekaart bij verschillende ministeries’, aldus Schouw.

Coronavaccin

Actuele aanleiding voor het FD-artikel is het voornemen van geneesmiddelenbedrijf Janssen – gevestigd in Leiden en onderdeel van het Amerikaanse Johnson & Johnson – om een mogelijk coronavaccin waarschijnlijk niet in Nederland klinisch te gaan testen.

Milieuwetgeving
Een van de redenen daarvoor is de opgebouwde samenwerking met zorgpartners en autoriteiten in andere landen. Maar het plan van Janssen heeft ook te maken met de Nederlandse toepassing van Europese milieuwetgeving. Die heeft ervoor gezorgd dat klinisch onderzoek naar geavanceerde vaccins en bijvoorbeeld gen- en celtherapieën in Nederland helemaal niet of met vertraging start, in vergelijking met andere Europese landen. ‘We kiezen de snelste en beste manier’, zegt Janssen.

Meer dan een jaar

Geneesmiddelenbedrijven dringen al langer aan op verandering van de Nederlandse regels voor klinisch onderzoek naar moderne behandelopties. Om te mogen testen, moeten ze een milieuvergunning aanvragen via het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat is in Nederland een tijdrovende procedure, die meer dan een jaar in beslag kan nemen. In andere landen kan het vaak binnen enkele maanden. Enkele biotech bedrijven verlieten de afgelopen jaren Nederland, omdat ze in het buitenland meer snelheid kunnen maken.

Patiënt wacht

Eerder deze maand drongen ook enkele universiteiten, patiëntenorganisaties en KWF Kankerbestrijding aan op versoepeling van de Nederlandse regels. Zij vrezen dat Nederlandse patiënten langer moeten wachten op nieuwe behandelingen, omdat andere landen dankzij klinische tests een voorsprong nemen.

Link naar FD-artikel, pdf en online
(Dit artikel is verschenen in Het Financieele Dagblad van 23 maart 2020. Het auteursrecht is voorbehouden aan Het Financieele Dagblad)

‘Eerste stap voor betere aanpak gentherapie’