13-04-2021

Podcast vaccins: Bijwerkingen zijn altijd te verwachten

Peter Bertens
Peter Bertens, senior beleidsadviseur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, spreekt in de ANP podcast over de rol van het Europees Medicijnagentschap EMA na toelating van vaccins en of we ons zorgen moeten maken over bijwerkingen.

In de podcast ExpertCast, waarin het nieuws van het ANP wordt besproken, gaat Bertens in gesprek met Luna van der Waarde over de ontwikkeling van vaccins, de rol van de EMA, de voor- en nadelen van vaccins en de mogelijke bijwerkingen. ‘Nog nooit eerder hebben we in zo’n korte tijd zoveel mensen gevaccineerd. En als je met zo’n grote groep te maken hebt, dan weet je dat er bijwerkingen optreden na de vaccinatie, zoals een rode plek, of koorts’, zegt Bertens. ‘Sommige zijn te verwachten, sommige weet je niet van tevoren. Het is goed dat we een systeem hebben met onafhankelijke toezichthouders zoals EMA en FDA die continue monitoren en waarin bedrijven verplicht zijn gegevens aan te leveren.’

Q&A vaccins

In de Q&A over vaccins van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, geeft Bertens ook antwoord op andere vragen over vaccins, zoals: Hoe werken vaccins? Hoe lang biedt een vaccin bescherming? Is het ene vaccin beter dan de andere? Het overzicht met de meest gestelde vragen en antwoorden is terug te vinden op innovatievegeneesmiddelen.nl en wewordenbeter.nl.

Podcast Peter Bertens

Coronavaccins: vragen en antwoorden (PDF)