08-02-2022

Schouw: Sprintje trekken R&D-investeringen

Research development pixabay
De uitgaven aan research & development zijn in 2020 – publiek en privaat – uitgekomen op € 18,4 miljard. Dat is een stijging van ruim een half miljard euro ten opzichte van 2019.

Dat maakte het CBS vorige week bekend. Het bedrijfsleven was goed voor twee derde van de totale R&D-investeringen. De uitgaven van bedrijven stegen ook het hardst, maar ook instellingen en het hoger onderwijs gaven iets meer uit.

Inhaalslag

De stijging van de R&D-investeringen is goed nieuws, maar Nederland moet de komende drie jaar een sprintje trekken, vindt Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. ‘In vergelijking met andere landen, scoort Nederland nog steeds onder het EU-gemiddelde, net boven Slovenië, Tjechië en Estland. De doelstelling om ten minste 2,5% van het bbp aan R&D te besteden, halen we al meer dan een halve eeuw niet. Hoe kunnen we goed concurreren met buurlanden als België en Duitsland waar dit cijfer op 3,5% en 3,14% ligt?’

Innovatiekracht

‘Bij R&D denken veel Nederlanders aan high techbedrijven als ASML en Philips, maar ze vergeten vaak de innovatiekracht van de geneesmiddelensector', zegt Schouw. ‘Zo investeerde Janssen uit Leiden in 2020 € 499 miljoen in R&D. Daarmee is het bedrijf de grootste buitenlandse investeerder en behoort het bedrijf tot de drie grootste private R&D-investeerders in Nederland.’

Hefboom

Investeringen in R&D zorgen voor een enorme economische impuls. Het draagt bij aan werkgelegenheid en de creatie van kennis, waarmee nieuwe bedrijvigheid ontstaat. De Kenniscoalitie onder leiding van Marcel Levi deed eerder al een voorstel voor meer en structurele investeringen in onderzoek en innovatie. RaboResearch rekende op basis van dit voorstel uit dat iedere geïnvesteerde euro de economie twee tot twee en een halve euro oplevert. Investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn zo een enorme hefboom voor de economie.

Niet alleen geld

Naast economische voordelen is innovatie een belangrijke driver voor oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen. ‘De coronavaccins zijn wat dat betreft een voor de hand liggend voorbeeld, maar ook bij reuma, kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en longaandoeningen is de laatste decennia grote vooruitgang geboekt’, vervolgt Schouw. ‘Die voortgang is het resultaat van astronomische bedragen die de sector jarenlang heeft geïnvesteerd’.

Broodnodig

Het is dan ook broodnodig om de investeringen in R&D een impuls te geven. 'Wij zijn razend benieuwd hoe het nieuwe kabinet de innovatiemotor van Nederland draaiende gaat houden en welke plannen er komen om het verschil met België en Duitsland te dichten’, zegt Schouw.

Artikel ‘Investeren in R&D levert economie miljarden op’