SOMO zegt dat farmaceutische bedrijven onvoldoende investeren in research & development. Volgens het rapport laat de huidige coronacrisis zien dat het nu aan overheden is om financieel de kar te trekken, en een coronavaccin te ontwikkelen. Dat ziet de VIG anders. Ten eerste toont de actuele coronapandemie glashelder dat bedrijven volop investeren in de ontwikkeling van vaccins en geneesmiddelen. Ten tweede leert de praktijk dat overheden nooit bereid zijn om de risicovolle investeringen van zo’n € 2,2 miljard per geneesmiddel te doen. De Nederlandse overheid heeft zelf de nationale ontwikkeling en productie van vaccins bewust uit handen gegeven aan het bedrijfsleven.
Top 70
De huidige situatie laat zien dat geneesmiddelenbedrijven wereldwijd volop en razendsnel kunnen investeren in vaccinontwikkeling. De World Health Organization (WHO) publiceerde afgelopen weekend een top 70, waaruit blijkt welke kandidaat-vaccins er nu zijn tegen COVID-19. In de top 3 staan vaccins die sinds kort worden getest op mensen. Deze drie vaccins zijn niet van overheden of universiteiten, maar van beursgenoteerde bedrijven: CanSino (Hongkong) en Moderna en Inovia (beiden Amerikaans). In die top 70 staan ook grote bedrijven als Janssen, Pfizer en Sanofi.
Samenwerking
Driekwart van de investeringen voor ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins komt van geneesmiddelenbedrijven, wereldwijd bezien. Overheden en universiteiten tekenen samen voor het resterende deel. In totaal gaat het jaarlijks om circa € 132 miljard. De VIG benadrukt dat alle partijen elkaar hard nodig hebben, juist nu. Daarom is het goed dat er tijdens deze crisis volop samengewerkt wordt tussen private en publieke partijen. Een goed voorbeeld daarvan is de samenwerking tussen GSK en CEPI. De geneesmiddelensector zet samen met diverse partners alles op alles om snel een goed antwoord te vinden op het COVID-19 virus. Dáár moet alle energie zich nu op richten, vindt de VIG.
Top 70 WHO
VIG-coronapagina