01-12-2021

Wereld Aids Dag 2021: 40 jaar vooruitgang, maar nog veel werk te doen

Wereldaidsdag strikje alleen
Vandaag is het Wereld Aids Dag. Een dag waarop we stilstaan bij al die mensen die sinds het begin van de epidemie zijn geraakt door hiv en aids. Er is inmiddels enorm veel vooruitgang geboekt, zoals levensreddende hiv-medicijnen, maar veel mensen zijn nog verstoken van passende behandeling.

In Nederland kan je inmiddels gezond oud worden met hiv. Maar dat is lang niet altijd zo geweest. Toen in 1981 de eerste gevallen van aids werden gemeld, waren er nog geen enkel geneesmiddel. De ernst van de hiv-epidemie werd ontkend en er was veel onzekerheid en onwetendheid over deze nieuwe ziekte. Bekijk hier de indringende documentaire (6 minuten) van MSD over veertig jaar aids, de kracht van samenwerken en over het belang én intentie om door te blijven gaan met onderzoek.

Ongelijkheid

Voor heel veel mensen elders op deze wereld is er nog geen passende behandeling. Eén op de vier mensen met hiv – dat zijn 10 miljoen mensen - heeft geen toegang tot levensreddende zorg. Jaarlijks raken er wereldwijd nog steeds zo’n 1,8 miljoen mensen besmet met het virus.

Innovatie

Verschillende geneesmiddelenbedrijven werken sinds het begin van de epidemie aan innovatieve behandelingen en preventie van hiv. Daarmee is hiv niet langer een doodvonnis, maar een behandelbare, chronische ziekte. Inmiddels zijn bedrijven erin geslaagd om de doseringsfrequentie van de behandeling voor veel patiënten te beperken tot slechts 1 pil per dag. Ook wordt er gewerkt aan langduriger werkende middelen en alternatieve toedieningsmethoden om de impact van de behandeling op de patiënt zo klein mogelijk te maken.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen, en daarom werken geneesmiddelenbedrijven, samen met gezondheidsorganisaties wereldwijd, aan middelen die hiv-infectie helpen voorkomen. Deze PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis)-middelen moeten het risico op hiv-besmetting verminderen door het gebruik van antiretrovirale medicijnen.

Hiv-vaccin

Janssen, onderdeel van Johnson & Johnson, werkt aan de ontwikkeling van een preventief vaccin tegen hiv. Met een consortium van wereldwijde partners is inmiddels de eerste werkzaamheidsstudie voor een vaccin gestart. Het Bill & Melinda Gates Fonds en het National Institute of Health gaan samenwerken met Johnson & Johnson aan de vooruitgang van deze preventieve behandeling, die uiteindelijk tot een wereldwijd vaccin zou moeten leiden dat verdere verspreiding van hiv kan voorkomen.

Bekijk hier de video van MSD Nederland met Peter Reiss (emeritus hoogleraar inwendige geneeskunde), Bertus Tempert (voorzitter Hiv Vereniging), Caroline Doornebos (medisch directeur MSD Nederland) en Wouter Rutten (woordvoerder MSD).

Lees hier meer over innovatie in preventie en behandeling hiv door Janssen

Facts & figures over hiv/aids van WHO

Artikel 'Wij geven niet op tot hiv is uitgebannen'