21-01-2019

Wij Geven Niet Op met het nog veiliger maken van medicijnen

'Safety First, Quality Always. Met de sector zorgen we dat onze medicijnen en vaccins zo veilig mogelijk zijn. We investeren in 'serialisatie' zodat straks op iedere verpakking een unieke, scanbare blokjescode gezet kan worden,' zegt Henk Visser van MSD.

‘Serialisatie van geneesmiddelen betekent dat elk doosje dat op recept verkrijgbaar is, een unieke code krijgt. Alle verpakkingen die vanaf 9 februari 2019 in 27 EU-landen op de markt komen, moeten een tweedimensionale blokjescode hebben. Ook moet elke verpakking dan verzegeld zijn en moeten alle unieke codes via een geavanceerd Europees systeem terecht komen in de centrale database van ieder land.’ Dat zegt Henk Visser, projectleider TechOps bij MSD in Haarlem. Verpakkingen die voor 9 februari op de markt zijn gekomen, faseren langzaam maar zeker uit.

Veilige keten
Visser: ‘Wij, maar ook de groothandel, apothekers en toezichthouders: iedereen neemt z’n verantwoordelijkheid. Vervalsingen zijn soms heel slim gemaakt, dus we hebben een verificatiesysteem nodig dat nóg slimmer is. En een veilige keten van fabriek naar patiënt. Zo zorgen we samen goed voor onze gezondheid.’

#WijGevenNietOp
De belofte van Henk Visser is onderdeel van de campagne #WijGevenNietOp, waarin medewerkers van geneesmiddelenbedrijven vertellen over hun toewijding bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen ziektes waarvan we vandaag de strijd nog verliezen.

Lees het hele verhaal van Henk Visser over serialisatie op WeWordenBeter.

Pagina Vereniging over vervalste geneesmiddelen.

Van Malland (NMVO): ‘Soft launch FMD vangnet voor patiënt’ (15/1/2019)

xxx