20-07-2023

Geneesmiddelensector: verspil geen pil

Reactie op EenVandaag
Medicijnverspilling Duurzaamheid
Ongebruikte medicijnen niet weggooien, maar opnieuw uitgeven. Dat willen gelukkig steeds meer patiënten, artsen, apothekers en andere Nederlanders. Als geneesmiddelensector zetten we hiervoor al jaren allerlei acties op touw, onder het motto ‘verspil geen pil’. Maar om die verspilling tegen te gaan, is aanpassing van Europese wetgeving nodig.

Het tv-programma EenVandaag schonk hier woensdagavond aandacht aan. Als een patiënt met bijvoorbeeld kanker overlijdt, wordt er soms voor duizenden euro’s aan ongebruikte, goed bewaarde medicijnen weggegooid. Zo is nu eenmaal de wet, ook als de verpakking ongeopend is en de medicijnen op de juiste manier zijn bewaard. Veel nabestaanden, artsen en anderen vinden dat onverteerbaar. Niet alleen met het oog op duurzaamheid, maar ook omdat we toch al alle zeilen moeten bijzetten om het zorginfarct dat op ons af komt af te wenden.

Onverteerbaar

‘Als geneesmiddelensector vinden we dat óók onverteerbaar’, zegt Carla Vos, adjunct-directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). ‘Sterker nog, we zijn al jaren bezig met allerlei initiatieven om die verspilling tegen te gaan. Zo presenteerden we in 2021 al een rapport met de titel Duurzame uitgifte geneesmiddelen. Dat deden we samen met anderen, waaronder het Radboud UMC, dat specifiek gaat over de belemmeringen voor heruitgifte van geneesmiddelen.’
In het voorjaar van 2022 volgde daarop de inspiratiegids Verspil geen pil. Op basis van die gids presenteerden Tweede Kamerleden Joba van den Berg en Liane den Haan enkele maanden later een actieplan aan minister Kuipers. En eind vorig jaar ondertekenden de VIG en inmiddels ook een flink aantal aangesloten bedrijven de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Heruitgifte is daarin één van de speerpunten.

Aanpassing wetgeving

Het punt is dat er Europese wetgeving is die heruitgifte van medicijnen onmogelijk maakt. Die regels zijn er overigens op zich om goede redenen: om er voor te zorgen dat patiënten geen namaak medicijnen krijgen, met nare gevolgen voor de veiligheid en kwaliteit.
Vos: ‘Maar in de praktijk zien we dat dit als bijwerking heeft dat het tot onnodige verspilling kan leiden. Uit pilots in ziekenhuizen, bijvoorbeeld in het Radboud UMC, blijkt dat in ziekenhuizen heruitgifte tot nu toe veilig kan. En dat we hiermee ook jaarlijks veel geld kunnen besparen. Die proeven zijn belangrijk en stemmen hoopvol. Gelukkig heeft minister Kuipers onlangs een brief naar de Europese Commissie geschreven, om te pleiten voor aanpassing van de Europese wet, zodat heruitgifte in de toekomst wél kan.’

Minder medicijnverspilling: obstakels en oplossingen