Wat betekent dit voor patiënten?

Geneesmiddelenbedrijven ontwikkelen nieuwe medicijnen om mensen beter te maken. Niemand heeft er iets aan als zo’n medicijn onnodig lang blijft hangen in een traag en bureaucratisch proces.

Wachttijd voor patiënten

Nederlandse patiënten wachten steeds langer op innovatieve geneesmiddelen. Door bijna een verdubbeling van de wachttijd in vier jaar loopt Nederland steeds verder achter op bijvoorbeeld Duitsland. Inmiddels is de wachttijd opgelopen tot gemiddeld 600 dagen, maar bij sommige geneesmiddelen kan het jaren duren voor ze beschikbaar zijn.

Als een medicijn in Nederland niet beschikbaar is, en in een land als Duitsland wel, ontstaat een schrijnende situatie. Een patiënt in Maastricht heeft dan niet dezelfde kansen op herstel als een patiënt die twintig kilometer verderop woont, in bijvoorbeeld Aken. Dat is onacceptabel.

Het niet-beschikbaar zijn van medicijnen heeft allerlei nadelen. Ten eerste natuurlijk voor de gezondheid, kwaliteit van leven en soms zelfs overlevingskans van de patiënt zelf. Maar ook voor de economie en samenleving heeft dit ingrijpende gevolgen. Het zorgt voor een onnodig hoog ziekteverzuim en verlies van arbeidsproductiviteit.

Infographic sluis 2016 2022