‘Medicijnen sneller en goedkoper op de markt’

Een testmethode die de moleculen van geneesmiddelen test op basis van hun reactie in een elektrisch veld, moet medicijnen sneller op de markt brengen. Dit meldt Duurzaam Bedrijfsleven.

De methode maakt het bovendien mogelijk om kosten te besparen bij de ontwikkeling van geneesmiddelen. Dit sluit aan bij het standpunt van de Vereniging dat geneesmiddelen sneller toegankelijk moeten worden voor patiënten.

Reactie moleculen
De medicijntestmethode werd mogelijk gemaakt door wetenschappers aan de Canadese University of Waterloo, het geneesmiddelenconcern Pfizer en het technologiebedrijf Sciex. De zogeheten DMS (Diferrential Mobility Spectometry)-methode test de medicijnen op molecuulniveau. Hiervoor moeten de moleculen reageren op een elektrisch veld, waarbij wordt gekeken naar hoe de middelen condenseren of verdampen.

Sneller op de markt
Volgens de onderzoekers maakt deze methode het mogelijk om binnen enkele minuten slechts een kleine hoeveelheid van een medicijn te testen. Daarnaast kan de methode honderd tot duizenden medicijnen tegelijk testen, waardoor geneesmiddelen sneller op de markt kunnen worden gebracht. “Met deze technologie kunnen de eerste stadia van testen voor medicijnontwikkeling in uren worden afgerond in plaats van dagen”, zegt Scott Hopkins, wetenschapper aan de University of Waterloo.

Standpunt Vereniging uptake nieuwe geneesmiddelen

Artikel DuurzaamBedrijfsleven