2017-05-09 euromunten

19 miljoen euro voor miniatuurorganen

Wetenschapsfinancier NWO stelt een kleine 19 miljoen euro beschikbaar aan het LUMC, de Universiteit Twente (UT), het UMCG, de TU Delft en het Hubrecht Instituut. Deze instituten gaan zogenaamde ‘organs-on-chips’ ontwikkelen.

Dit zijn miniatuurorganen van patiënten waarin bestudeerd wordt hoe ziekten zich ontwikkelen en behandeld kunnen worden. In ‘organs-on-chips’ kweken onderzoekers levende menselijke cellen en weefsels buiten het lichaam. Hierbij bootsen kleine compartimentjes op een siliciumchip de omstandigheden in het lichaam na. 

Alternatief dierproeven
Het onderzoek focust op hart-, hersen-, darm- en bloedvatcellen, die worden gekweekt uit stamcellen van patiënten met bepaalde aandoeningen. De gekweekte miniatuurorganen vormen volgens de onderzoekers een goed alternatief voor dierproeven. Wat er in diermodellen gebeurt, is niet altijd een goede weergave van wat er in het menselijke lichaam plaatsvindt. Onderzoekers denken dat sommige effecten en bijwerkingen van nieuwe medicijnen beter en sneller getest en voorspeld kunnen worden in ‘organs-on-chips’.

Erfelijke aandoening
Mogelijk helpen de miniatuurversies van de hersenen, het hart en de darmen ook mee om snel ziekten een halt toe te roepen. ‘Een medicijn ontwikkelen kost tijd. Dit onderzoek gaat tien jaar duren. We gaan eerst onderzoeken hoe ziekten ontstaan en vervolgens gaan we op zoek naar moleculen die deze processen kunnen beïnvloeden’, aldus een betrokken onderzoeker. Ook wil men achterhalen waarom bepaalde personen met een erfelijke aandoening ernstig ziek worden, terwijl anderen met dezelfde erfelijke afwijking veel minder klachten hebben.

Bericht LUMC