Hoop voor patiënt met spierziekte

Er is een Nederlandse doorbraak ophanden in de behandeling van ziekten waarbij de energievoorziening van de spier verstoord is. Dit meldt de Telegraaf.

Onderzoekers van het Radboudumc testen op dit moment een geneesmiddel tegen de spierziekte ’mitochondriële myopathie’, die het gevolg is van zo’n defect.

Nog voor het eind van dit jaar eindigt een studie met het testmedicijn, dat in staat lijkt de verstoring in de energiestofwisseling te herstellen. De resultaten tot nu toe zijn hoopgevend, bevestigt prof. Jan Smeitink, hoogleraar mitochondriële geneeskunde aan de Radboud Universiteit en werkend in het Amalia Kinderziekenhuis, in de Telegraaf. Een behandeling voor patiënten zou binnen vijf jaar, in 2021, een feit kunnen zijn.

Zuurstofverbindingen
Het nieuwe medicijn, dat nu bij enkele tientallen patiënten van 18 tot 55 jaar wordt uitgetest, vangt bepaalde schadelijke zuurstofverbindingen die in de cel de energieproductie verstoren, weg uit de cel.

Prinses Beatrix Fonds
Morgen zal Smeitink, in aanwezigheid van prinses Beatrix, de tussentijdse resultaten van de studie melden tijdens het symposium ’Muscles2Meet’ van het Prinses Beatrix Fonds. In 2006 ontving professor Smeitink de Prinses Beatrix Spierfonds Wetenschapsprijs voor zijn onderzoek.