La_Roche_logo

Akkoord over kosten pertuzumab

Geneesmiddelenbedrijf Roche heeft een akkoord bereikt met het ministerie van VWS over pertuzumab. Dit medicijn voor de behandeling van borstkanker blijft in het basispakket van de zorgverzekering. Dit maakten VWS en Roche vrijdag bekend.

Een behandeling met pertuzumab wordt gegeven aan patiënten met HER2-positieve borstkanker. Sheri Morin, directeur van Roche Nederland: “Door het constructieve overleg met het ministerie hebben we dit goede nieuws voor borstkankerpatiënten kunnen bereiken. Wij vinden het belangrijk dat zij er zeker van kunnen zijn dat ze dit geneesmiddel krijgen als zij het nodig hebben.’’ Het Zorginstituut Nederland en Roche schatten in dat er jaarlijks bijna duizend patiënten in aanmerking komen voor een behandeling met pertuzumab, schrijft VWS in een nieuwsbericht.

Sinds 2013 in basispakket
Pertuzumab is in 2013 opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. In januari 2016 concludeerde het Zorginstituut dat pertuzumab een effectieve behandeling is bij uitgezaaide borstkanker. Het Zorginstituut heeft echter vastgesteld dat de kosten van de behandeling met pertuzumab het richtbedrag overschrijden. Het Zorginstituut Nederland werkt met een zogenaamde Incrementele Kosten Effectiviteits Ratio (IKER). Overleg tussen VWS en Roche heeft nu geleid tot een financieel arrangement.

Bericht Roche
Bericht VWS