2017-07-14 Pfizer

Akkoord Pfizer en VWS over borstkankermedicijn

De behandeling van patiënten met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker met het middel palbociclib wordt vanaf 1 augustus vergoed uit het basispakket. Dit is de uitkomst van de onderhandeling tussen het ministerie van VWS en Pfizer.

Dit bevestigt Pfizer, dat het medicijn ontwikkelde, in een persbericht. De gesprekken tussen VWS en Pfizer werden in zeven weken afgerond, wat opmerkelijk snel is voor een medicijn in ‘de sluis’, een door minister Schippers geïntroduceerd instrument voor nieuwe, goedgekeurde geneesmiddelen die nog niet zijn opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering.

Compassionate use
Palbociclib werd op 10 november 2016 goedgekeurd door Europese geneesmiddelenautoriteit EMA. Sindsdien was Pfizer met alle betrokken partijen in gesprek om ervoor te zorgen dat patiënten, die baat zouden kunnen hebben van palbociclib, het middel zo snel mogelijk voorgeschreven kunnen krijgen. Pfizer heeft in Nederland direct na goedkeuring door de EMA een compassionate use program opgezet, waardoor patiënten die niet konden wachten op vergoeding al met palbociclib behandeld konden worden. Op die manier zijn inmiddels ruim vijfhonderd patiënten geholpen.

Nieuw aangrijpingspunt
Palbociclib is de eerste van een nieuwe klasse geneesmiddelen, de zogenaamde CDK 4/6-remmers. Het maakt gebruik van een nieuw aangrijpingspunt, waarvoor de ontdekkers in 2001 de Nobelprijs kregen. Het middel werkt door het blokkeren van eiwitten die cyclineafhankelijke kinase 4 en 6 worden genoemd. Deze eiwitten reguleren de celgroei en celdeling. Het blokkeren van deze eiwitten kan de deling van kankercellen vertragen en de verergering van de kanker uitstellen.

Dialoog VWS
Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland is blij met het nieuws. ‘Pfizer is er trots op dat palbociclib vanaf 1 augustus tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten ingezet kan worden bij patiënten met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker. Wij zijn de dialoog met VWS ingegaan met een in onze ogen maatschappelijk aanvaardbare prijs die relatief laag is vergeleken met andere recente innovaties op gebied van kanker. Dit zal eraan hebben bijgedragen dat de gesprekken met de overheid constructief verliepen en dit geneesmiddel nu snel ingezet kan worden voor patiënten met dit type uitgezaaide borstkanker.’

Bericht Pfizer