Diabetesmedicijn geeft veelbelovende resultaten bij Parkinson-patiënten

Een exenatide-injectie, die wordt gebruikt bij diabetes mellitus (diabetes type 2), zou ook de conditie verbeteren van Parkinsonpatiënten. Dat blijkt volgens NU.nl uit een langdurig eerste onderzoek naar het medicijn.

In The Lancet is een onderzoek gepubliceerd waarbij 60 personen met de ziekte van Parkinson betrokken waren. De helft van hen kreeg wekelijks een injectie met exenatide (dat de bloedsuikerspiegel van diabetespatiënten helpt verlagen), de andere helft kreeg een placebo toegediend.

Puntensysteem
Aan het begin van de studie en ook na elke twaalf weken werden de deelnemers onderzocht en werden diverse onderdelen van hun motoriek beoordeeld middels een puntensysteem, waaronder tremors (trillingen), mate van balans en stijfheid van de ledematen.
Op de dag dat zij onderzocht werden moesten de deelnemers diverse oefeningen in de ochtend doen, nog voor zij hun medicatie (of placebo) hadden ingenomen. Daarna moesten zij de oefeningen nogmaals in de avond uitvoeren, na het toedienen van de exenatide of het placebo.

Met deze oefeningen valt in totaal 132 punten te "verdienen". Personen met Parkinson buiten dit onderzoek om, die verder geen medicatie innemen, zien na het uitvoeren van dezelfde test normaliter hun "score" elk jaar met drie punten zakken.

NU.nl
The Lancet