Dodelijk slangengif kan mensenlevens redden

Wie gebeten wordt door een Australische bruine slang is binnen een uur dood. Een eiwit uit dat dodelijke gif kan juist levens rédden, meldt het AD.

De ruim 100.000 hart- en trombosepatiënten die de nieuwste bloedverdunners gebruiken, hebben daardoor veel minder kans op gevaarlijke stolsels. Dat is mooi, maar áls ze een bloeding krijgen hebben artsen de grootste moeite om hun bloed te laten stollen. Onderzoeker van het Leidse LUMC Mettine Bos legt in het AD uit hoe uitgerekend een van de giftigste slangen deze patiënten kan helpen.

Slangegif als bloedverdunner en -stoller
'Onze onderzoeksresultaten zien er veelbelovend uit. Slangengif kan bloedverdunnend én bloedstollend werken. In beide gevallen gebruikt een slang dat om een prooi te doden. Het gif van de Australische bruine slang wijkt af van alle andere slangen, omdat het een eiwit bevat dat het bloed kan laten stollen bij mensen die de nieuwste generatie bloedverdunners slikken. Die zogeheten factor Xa-DOAC-verdunners werken goed, omdat medicijnen als antibiotica of voedingsmiddelen vol vitamine K, zoals spinazie, de werking niet beïnvloeden.'

Spin-off bedrijf
Het LUMC heeft een bedrijf opgericht dat het middel verder test en hopelijk een medicijn op de markt brengt.

LUMC