2017-04-04 Medicijnen therapietrouw

Medicatie niet altijd gebruiksvriendelijk voor ouderen

Geneesmiddelenmakers houden bij het toetsen van nieuwe medicatie te weinig rekening met de gebruiksvriendelijkheid ervan, schrijft Zorgvisie.

Veel medicatie is daardoor gebruiksonvriendelijk voor ouderen, wat kan leiden tot een verslechtering van de gezondheid, stelt onderzoeker Kim Notenboom, die op dit onderwerp promoveert aan de Universiteit Utrecht.
Notenboom onderzocht het medicijngebruik van 59 zelfstandig wonende mensen van zeventig jaar of ouder. Ze concludeert dat 95 procent van die ouderen ten minste één praktisch probleem had bij het gebruik van de medicatie. Het is voor hen bijvoorbeeld lastig om een pil uit de blister te drukken, een tablet door midden te breken of de verpakking van medicatie te openen.

Onderdeel toetsing?
Notenboom beveelt de geneesmiddelensector aan om bij het toetsen van nieuwe medicatie niet alleen te kijken naar veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit, maar ook te letten op gebruiksvriendelijkheid.
‘Wat mij betreft zou de gebruiksvriendelijkheid een onderdeel moeten worden van het toetsingsproces van de overheid en de geneesmiddelenmakers’, stelt ze. ‘Als we dit probleem willen oplossen dan moeten niet alleen de geneesmiddelenbedrijven zich inzetten, maar ook de regelgevers, zorgverleners, zorgverzekeraars en patiënten.’

Zorgvisie
NU.nl