2017-04-04 Medicijnen therapietrouw

Vereniging wil constructieve afspraken over toegankelijkheid medicijnen

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen werkt aan oplossingen om medicijnen betaalbaar en toegankelijk te houden. Daarover is de Vereniging met de overheid en de sector in gesprek.

8 feb 2018

Dat stelt de Vereniging in een reactie op een uitzending van het NOS Journaal, woensdagavond. Daarin was aandacht voor een nieuw geneesmiddel voor een zeldzame spierziekte. Het Zorginstituut adviseert de minister van VWS om dit middel niet op te nemen in het basispakket, vanwege de prijsstelling.

Uitdagingen
De Vereniging gaat niet in op individuele gevallen waarover nog onderhandeld wordt. Dat is ook niet toegestaan. Maar de Vereniging benadrukt de geschetste ontwikkelingen en uitdagingen te herkennen. De ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen vraagt om veel geld en geduld, van geneesmiddelenbedrijven en investeerders. Investeerders dragen hierbij aanzienlijke risico’s. Veel ontwikkeltrajecten leiden niet tot een nieuw geneesmiddel. Maar daarvoor worden wel hoge kosten gemaakt. Soms wordt er wel een nieuwe behandeling gevonden die het leven patiënten aanzienlijk kan verbeteren of zelfs kan redden. Ook voor zeldzame aandoeningen zetten geneesmiddelenmakers alles op alles, om nieuwe oplossingen te vinden.

Complexiteit
Een eenzijdige discussie over de prijzen die geneesmiddelenmakers rekenen voor de medicijnen die voor patiënten echt het verschil kunnen maken, doet geen recht aan de complexiteit van de kosten van de gezondheidszorg. Dat doet niets af aan de inzet van geneesmiddelenmakers om innovatieve geneesmiddelen te ontwikkelen, die de beste mogelijke medische behandeling voor patiënten bieden en ook bijdragen aan een duurzaam betaalbare zorg.

Pact
Daarom is de geneesmiddelensector in gesprek met de minister van VWS, om te werken aan oplossingen en meerjarige, constructieve afspraken om nieuwe medicijnen toegankelijk en betaalbaar te houden. In zo’n pact, dat bijvoorbeeld in België en Ierland al bestaat en goed werkt, komen punten aan de orde als: verantwoorde budgetgroei, kwaliteit van zorg, heldere afspraken over de sluis en een completere Horizonscan.