data-1

‘Gebruik real-world data bij beoordelen vergoeding’

Gegevens uit de dagelijkse klinische praktijk en ervaringen van patiënten moeten meer invloed krijgen op de keuze om geneesmiddelen te vergoeden. Dat blijkt volgens het PW uit promotieonderzoek van farmaceutisch onderzoeker Amr Makady

Beleidsmakers in de gezondheidszorg gebruiken meestal de uitkomsten van health technology assessments (HTA) bij het bepalen van een vergoeding. Dat kunnen gerandomiseerde klinische studies zijn met vooraf geselecteerde, gelijksoortige patiëntgroepen en met gecontroleerde protocollen om de patiënten te monitoren.

Real-world data
Voor een goed beeld van de werking van geneesmiddelen zouden beleidsmakers echter ook toegang moeten hebben tot zogenaamde real-world data, stelt Makady, die 9 mei promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

Patiëntforum
Die informatie uit de echte wereld is te verzamelen via diverse bronnen waarop patiënten zelf hun ervaringen met een medicijn delen, zoals patiëntregistraties en social media. Uit reacties op een patiëntforum kan bijvoorbeeld blijken dat een medicijn in de praktijk mogelijk minder goed werkt dan eerder was gebleken uit de klinische studies, concludeert Makady, die werkt bij het Zorginstituut Nederland (ZIN).