2018-09-11 Prix Galien Nederland

Kandidaten Prix Galien Nederland 2018 bekend - deel 2

Dinsdag 2 oktober vindt voor de 25e keer de uitreiking plaats van de Prix Galien Nederland 2018. De Vereniging presenteert in drie edities de nominaties voor de Pharmaceutical Award, de Research Award en de MedTechAward. Vandaag deel 2.

De Prix Galien Nederland stond voorheen bekend als de Galenusprijs. De Prix Galien MedTech wordt voor het eerst uitgereikt. Deze prijs is een beloning voor aantoonbaar waardevolle innovaties op het gebied van medische apparatuur, diagnostica en e-Health oplossingen. De tienkoppige jury wordt voorgezeten door Jan Danser, hoogleraar farmacologie aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum.

Pharmaceutical Award
Binnen de categorie Pharmaceutical Award zijn twee nominaties van geneesmiddelenbedrijf Eli Lilly Nederland: olaratumab en baricitinib. Olaratumab is het eerste innovatieve geneesmiddel voor gevorderderde wekedelensarcoom. Baricitinib is een middel dat patienten met reumatoide artritis die faalden op eerdere behandeling met disease-modifying anti-rheumatic drugs, of hier niet voor in aanmerking kwamen, nieuwe perspectieven biedt op betere uitkomsten en een lagere ziektelast. Ook Merck Neurology werd genomineerd met de cladribine-tabeletten, een MS-medicijn met een patiëntvriendelijk doseringsschema.

MedTechAward
SAPIEN 3 transcatheter van Edwards Lifesciences is genomineerd voor de MedTechAward. Deze nieuwe methode levert beelden met haarfijne kwaliteit en scherpte op. Mogelijk geeft dit een directe weerslag op de behandeling of therapie. SAPIEN 3 transcatheter heart valve is een transkathetherklep die een alternatief voor open-hart chirurgie. Het betreft een veel minder invasieve ingreep, waarbij het borstbeen niet geopend hoeft te worden en waarbij geen hart-long machine nodig is.

Research Award
Reinoud Gosens is genomineerd voor de Research Award. Gosens, adjunct hoogleraar Translationele farmacologie bij het Groningen Research Institute for Astma and COPD (GRIAC), wil graag nieuwe farmacologische concepten uitdenken en is hierbij nadrukkelijk op zoek naar positionering in de kliniek. Gosens is vooral geïnteresseerd in het ontstaan van chronische ontstekingen en structuurverandering in het weefsel van de luchtwegen.

Website Prix Galien

Winnaars Prix Galien 2017