griepvaccin bandage-1235337_1920

Nieuw griepvaccin kan via pleister

Onderzoekers hebben een griepvaccin ontwikkeld dat mensen bij zichzelf kunnen toedienen door een soort pleister op de huid te plakken. Dat maakt volgens de Volkskrant snelle verspreiding via de post mogelijk en dat is een uitkomst tijdens pandemieën.

De onderzoekers, onder leiding van Darrick Carter van het Infectious Diseases Research Institute in Seattle, pasten het griepvaccin zo aan dat er minder van nodig is. Ze deden dat door een sterkere afweerreactie in het lichaam uit te lokken en een hulpstof toe te voegen die de immuunrespons extra opwekt. Dat maakt het mogelijk het vaccin op de huid toe te dienen via een pleister met een kleine naald van minder dan een millimeter, zodat er geen bloedingen ontstaan.

Ook lukt het de onderzoekers om het vaccin binnen negentien dagen te produceren, schrijven ze in vakblad Science Advances, veel sneller dan normaal.

Veelbelovende ontwikkeling
Hoogleraar virologie Marion Koopmans (Erasmus MC), niet betrokken bij het onderzoek, vindt de ontwikkeling veelbelovend. ‘Deze methode lijkt sneller, zuiniger en beter.’ Droge vaccins in pleistervorm zouden ook voor andere ziektes een uitkomst kunnen zijn, zegt ze.

Het onderzoek roept echter ook vragen bij haar op. Zo twijfelt ze of het bij een pandemie wel lukt om snel grote hoeveelheden vaccin te produceren, en wijst ze erop dat de proefpersonen in de studie twee keer gevaccineerd moesten worden om voldoende beschermd te zijn. Ten slotte vraagt Koopmans zich af of mensen in de praktijk wel in staat zijn om het vaccin bij zichzelf toe te dienen. ‘Ongetwijfeld kun je daarbij ook van alles verkeerd doen.’