Takeda_Logo_RGB_jpg

Takeda verwacht spoedig goedkeuring klinische tests behandeling coronavirus

27 mrt 2020

De therapie die Takeda ontwikkelt voor de behandeling van het coronavirus, heeft het potentieel om één van de eerste goedgekeurde behandelingen voor COVID-19 te worden. De therapie, gebaseerd op antilichamen van herstelde coronapatiënten, is nog niet getest op mensen.

Dat heeft Julie Kim, voorzitter van het in Zürich gevestigde Takeda-onderdeel dat zicht richt op plasma-afgeleide therapieën, vorige week gezegd in een interview met Bloomberg. Het geneesmiddelenbedrijf zou een voorsprong kunnen hebben omdat het proces van de behandeling al goedgekeurd is door regelgevende instanties. ‘We hoeven de veiligheid niet opnieuw aan te tonen, we moeten bewijzen dat de concentratie van de antilichamen in het eindproduct voldoende is om effectief te zijn tegen het nieuwe coronavirus’, aldus Kim.

Antilichamen herstelde patiënten
Het ontwikkelproces van de therapie, die is gebaseerd op de antilichamen van patiënten die zijn hersteld van het coronavirus, is hetzelfde als van andere immunoglobulineproducten van Takeda, die al zijn goedgekeurd door regelgevende instanties, zei Kim tegen persbureau Bloomberg.

TAK-888
Rajeev Venkayya, president van de Global Vaccine Business Unit van Takeda kondigde eerder deze maand de start aan van de ontwikkeling van deze therapie (met werknaam TAK-888). Hyperimmunoglobuline is een van plasma afgeleide therapie waarvan eerder is aangetoond dat ze effectief is bij de behandeling van ernstige, acute, virale luchtweginfecties en zou een behandelingsoptie kunnen zijn voor patiënten met COVID-19.

Bloedplasma
Takeda werkt samen met verschillende gezondheids- en regelgevende instanties over de hele wereld om het onderzoek vooruit te helpen. Om TAK-888 te ontwikkelen, moeten wetenschappers toegang hebben tot bloedplasma van mensen die met succes zijn hersteld van COVID-19. Kim zei dat Takeda momenteel werkt aan de overdracht van plasma uit twee landen.

Rajeev Venkayya, President, Global Vaccine Business Unit on the latest on the Coronavirus and Takeda

Bericht Bloomberg