Behandeling op maat

Binnen de gezondheidszorg wordt het steeds beter mogelijk om de juiste behandeling, aan de juiste patiënt, op het juiste moment te geven.

Behandeling op maat BASE_SMALL_10
Behandeling op maat BASE_WIDE_10

Binnen de gezondheidszorg wordt het steeds beter mogelijk om de juiste behandeling, aan de juiste patiënt, op het juiste moment te geven.

Die gerichtere aanpak is mogelijk dankzij een aantal trends. De belangrijkste daarvan is de steeds toenemende kennis over de biologische oorzaak van ziekten. Dit leidt tot de identificatie van nieuwe mogelijkheden voor het ontwikkelen van geneesmiddelen.

Nieuwe technologieën
De technologische mogelijkheden om deze medicijnen te ontwikkelen, namende afgelopen jaren sterk toe. Daarbij ontstonden er nieuwe technieken, zoals nanotechnologie. Hiermee kan een geneesmiddel heel nauwkeurig naar een specifieke plek in het lichaam worden gestuurd. 

Big data
Ten tweede komen er steeds meer gegevens over individuele patiënten beschikbaar. Hiermee kan de behandelaar de meest effectieve behandeling voor elke specifieke patiënt kiezen. Deze zogenoemde big data kunnen op talloze manieren verzameld en geproduceerd zijn. Bijvoorbeeld via elektronische patiëntdossiers of door het genetisch materiaal (DNA) van de patiënt in kaart te brengen en te analyseren.

Ontwikkeling Biomarkers
Om behandeling op maat te kunnen geven, wordt steeds meer gebruik gemaakt van biomarkers. Dat zijn specifieke, meetbare kenmerken van een persoon. Denk hierbij aan bloedwaarden, weefsel, DNA-patronen en gegevens die verkregen zijn uit bijvoorbeeld scans. Met behulp van biomarkers is steeds beter te voorspellen hoe een ziekte zich ontwikkelt. Ook kan beter worden ingeschat of een bepaald geneesmiddel bij die ene patiënt zal aanslaan. Biomarkers kunnen ook een voorspellende waarde hebben voor bijwerkingen. Hierdoor krijgen patiënten het geneesmiddel dat voor hen het meest kansrijk is in een concentratie die het beste bij hen past.

Personalised medicine
Volledig gepersonaliseerde geneesmiddelen, die op maat voor één individu zijn gemaakt, zijn nu nog zeldzaam. Wat wel vaker voorkomt, zijn geneesmiddelen waarbij op grond van biomarkers in te schatten is of deze bij een specifieke patiëntgroep effectief zullen zijn.